Дұрыс тамақтану кеңестері » 180 мектеп
Алматы қаласы Білім басқармасының
«№180 мектеп-гимназия»
коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Қабылдау бөлімі:
+7(727) 338-39-07
Есепші бөлімі:
+7(727) 338-38-04
eOtinish.kz
Нашар көрушілер
нұсқасы
» » Дұрыс тамақтану кеңестері
Дұрыс және тиімді тамақтану – денсаулық негізі.
07
қараша
2025
Дұрыс және тиімді тамақтану – денсаулық негізі.
Дұрыс тамақтану – адамның денсаулығын сақтаудың және өмір сапасын жақсартудың маңызды шарты. Ағзаның қалыпты жұмыс істеуі үшін тағам құрамында ақуыздар, майлар, көмірсулар, дәрумендер мен минералдар жеткілікті мөлшерде болуы керек. Ең алдымен, күнделікті тағам рационы теңгерімді болуы тиіс. Таңертеңгі ас – күннің ең маңызды бөлігі, ол ағзаға қажетті энергия береді. Түскі және кешкі ас та пайдалы өнімдерден тұруы қажет. Көкөністер мен жемістерді көбірек тұтыну дәрумендер мен талшықтарға бай
Денсаулыққа пайдалы тағамдар
24
қазан
2025
Денсаулыққа пайдалы тағамдар
   Адамның өсуіне, қалыпты дамуына және өмірлік белсенділігіне мүмкіндік беретін, оның денсаулығы мен аурудың алдын алуға ықпал ететін тамақтану. Жалпы денсаулық жағдайы жақсы және созылмалы аурулардың қаупі төмен, жемістерге, көкөністерге, дәнді дақылдарға, бұршақ дақылдарына, жаңғақтарға және балыққа бай диета қаныққан майларды, транс майларды және қантты аз тұтынумен және тұзды шектеулі тұтынумен байланысты. Салауатты диета тазартылған дәндерден, өңделген еттерден және тәтті тағамдардан
“Дұрыс тамақтану - денсаулық кепілі” тақырыбында сынып сағаты
02
қазан
2025
“Дұрыс тамақтану - денсаулық кепілі” тақырыбында сынып сағаты
“Дұрыс тамақтану - денсаулық кепілі” тақырыбында сынып сағатыБүгін 9-11 сыныптар арасында "Дұрыс тамақтану — денсаулық кепілі" атты сынып сағаты өтті. Адам денсаулығының негізі — дұрыс тамақтану. Дұрыс таңдалған тағамдар ағзаға қажетті дәрумендер мен минералдарды беріп, иммунитетті күшейтеді, түрлі аурулардың алдын алады. Күнделікті ас мәзірінде көкөністер, жеміс-жидектер, ақуызға бай тағамдар мен жеткілікті мөлшерде су болуы керек. Сонымен қатар, майлы, тәтті және тұзды тағамдарды азайту —
⚜️«МЕКТЕПКЕ ЖОЛ» АКЦИЯСЫ Жаңа 2025 – 2026 оқу жылын ұйымдастыру мақсатында 🔰
01
тамыз
2025
⚜️«МЕКТЕПКЕ ЖОЛ» АКЦИЯСЫ Жаңа 2025 – 2026 оқу жылын ұйымдастыру
⚜️«МЕКТЕПКЕ ЖОЛ» АКЦИЯСЫ Жаңа 2025 – 2026 оқу жылын ұйымдастыру мақсатында 🔰2025 жылдың 1 тамыз бен 30 қыркүйек аралығында Республикада «Мектепке жол» акциясы жарияланды. 🔰Акциянын мақсаты – аз қамтылған және көп балалы отбасылардан шыққан мектеп оқушыларына, жетім және ата-анасынын қамқорлығынсыз қалған балаларды мектепке дайындау және киім-кешек, аяқ киім, кеңсе тауарлары жене т.б. жетіспеуіне байланысты балалардың мектепке бармауына жол бермеу үшін қолдау керсету. 🔹Қайырымдылық, көмек
“Дұрыс тамақтану ережелері” тақырыбында сынып сағаты өтті.
28
сәуір
2025
“Дұрыс тамақтану ережелері” тақырыбында сынып сағаты өтті.
2025 жылдың 28-ші сәуір күні 3"Ә" сынып оқушыларымен “Дұрыс тамақтану ережелері” тақырыбында сынып сағаты өтті. Бұл сабақта балалар қалай салауатты өмір салтын ұстану, қалай денсаулықты дұрыс күту керектігін түсінді. Мақсаты: оқушыларға “Дұрыс тамақтану ережелер” ұғымын түсіндіру, пайдалы және зиянды тағамдарды ажырата білуге үйрету, салауатты өмір салтын насихаттау. Ауырып ем іздегенше, ауырмайтын жол іздейік! 
Дені сау адамның тамақтану рационы қандай болуы тиіс?
17
сәуір
2025
Дені сау адамның тамақтану рационы қандай болуы тиіс?
2025 жылдың 17 cәуір күні 4"А"  сынып оқушыларымен "Дені сау адамның тамақтану рационы қандай болуы тиіс?" тақырыбында сынып сағаты өткізілді. Салауатты өмір салты әуелі дұрыс тамақтанудан басталады. Нутрициолог мамандар тарапынан «Сіздің асқазаныңыз қоқыс жәшігі емес, көрінген тамақты тықпалаудың қажеті жоқ. Тамақты талғап, құнарлы етіп ішіңіз»,- деген кеңесті жиі естиміз. Сонда дені сау адамның тамақтану рационы қандай болуы тиіс? Мамандардың кеңесіне сүйене отырып, өз денсаулығын
"Дұрыс тамақтану әдеп-ғұрпын құру"  тақырыбында ата-аналар жиналсысы өткізілді.
04
сәуір
2025
"Дұрыс тамақтану әдеп-ғұрпын құру" тақырыбында ата-аналар жиналсысы
 Балалардың салауатты өмір салтының құрамдас бөлігі ретінде ата-аналардың тамақтану мәдениетін қалыптастыру.
Орта білім беру ұйымдарының оқушыларын дұрыс тамақтандыру мақсатында
03
сәуір
2025
Орта білім беру ұйымдарының оқушыларын дұрыс тамақтандыру мақсатында
Орта білім беру ұйымдарының оқушыларын дұрыс тамақтандыру мақсатында дайындалатын өнімдердің сапасы мен қауіпсіздігіне кепілдік беретін салауатты және ұтымды тамақтанумен қамтамасыз ету, сондай-ақ бөлінген қаржыны дұрыс пайдалануды тапсырамын:
Мектебіміздің 3 сынып оқушылары асханадағы өзін - өзі басқару ұйымына қатысады.
02
сәуір
2025
Мектебіміздің 3 сынып оқушылары асханадағы өзін - өзі басқару ұйымына
Мектебіміздің 3 сынып оқушылары асханадағы өзін - өзі басқару ұйымына қатысады. Бұл оларға ұйымшыл, тәуелсіз болуға көмектеседі және өзін-өзі басқарып үйренеді.  Оқушылардың өзін-өзі басқару ұйымының мақсаты:  - қарым-қатынасты ізгіліктендіру; - ⁠ұжым өмірін жариялылыққа, еркіндікке негіздей отырып, оқушыларды қоғам мен мемлекетті басқару тетігіне дайындау.  Мұндай өзін-өзі басқару мектеп оқушыларына жауапкершілікті, тәртіпті және басқа адамдардың жұмысына құрметпен қарауды үйретеді.
Тамақтану гигиенасы
28
наурыз
2025
Тамақтану гигиенасы
 Адамға көптеген ауру қоздыратын микробтар тазартылмаған көкөніс, жеміс-жидек, су, шикі піскен тағам түрлерінен жұғады. Сол үшін үйде ас әзірлейтін аналардың әсіресе, тамақ өнеркәсібі саласында жұмыс істейтіндері мұқият болғаны абзал. Тамақтан улануға себеп болатын бактериялардың басты тасымалдаушысы-адамның өзі. Адамның аузы-мұрны, қолы, терісі, ішегі бактерияларға толы. Ас үйдегі тағам қалдықтарын тастайтын ыдыс та микробтың нағыз ұясы. Жабық ыдыста сақталмаған, дер кезінде төгілмеген тағам
Көктем мезгілінде қалай дұрыс тамақтану керек
19
наурыз
2025
Көктем мезгілінде қалай дұрыс тамақтану керек
Көктемде табиғат қана емес, адам ағзасы да тазара бастайды. Ағзада жасушалар жаңарады. Сондықтан адам әлсіреп, иммунитеті төмендеп, дәрумендерді қажет етеді. Қыстағы тойымды рационды көктемде қандай құнарлы асқа ауыстыру керек? Көкөніс, жеміс-жидектерді көп пайдаланып, сорпа ішу керек. Ал майды азайтқан жөн. Аскөк, ақжелкен сияқты көкөністі көп тұтынған дұрыс. Рационға смузи, күнзе (кориандр) қосуға да болады. Олардың орнын жазға қарай қарбыз бен баялды баса алады. Суды көп ішіңіз. Көбірек
"Қырыққабат пен сәбіздің құрамындағы дәрумен" тақырыбында іс-шара өтілді.
13
ақпан
2025
"Қырыққабат пен сәбіздің құрамындағы дәрумен" тақырыбында іс-шара
Қырыққабат пен сәбіздің құрамындағы дәрумендер мен олардың адам денсаулығына тигізетін әсерін зерттеу.
Адамзат денсаулығын сақтаудың басты шарты - дұрыс тамақтану.
20
қаңтар
2025
Адамзат денсаулығын сақтаудың басты шарты - дұрыс тамақтану.
Тамақтану адамның өмірлік қажеттігі және денсаулық кепілі. Ас-адамның арқауы, ағза дене жүктемесінде ғана емес, тыныштық жағдайында да шығындайтын қуат көзі. Ас ішу біздің жасушаларымыз бен тіндерімізді жаңартуға мүмкіндік береді. Дұрыс тамақтану жүрек-қантамыр, асқазан-ішек жолдары, қантдиабеті, остеопороз, онкологиялық аурулардың алдыналу үшін, сыртқы орта әсеріне қарсы тұру үшін, ағзаның жұмысқа қабілеттілігін арттыру үшін, белсенді ұзақ өмір сүру үшін қажет. Салауатты тамақтану және жоғары
“ Үнемділік ырыс- ысырапшылық шығыс” тақырыбында іс-шара өткізілді.
06
желтоқсан
2024
“ Үнемділік ырыс- ысырапшылық шығыс” тақырыбында іс-шара өткізілді.
Оқушыларға үнемдеу мен ысырап жайлы мағлұмат бере отырып, олардың шығу жолдарын түсіндіріп, күнделікті өмірде пайдалана білуге тәрбиелеу.
“Жемістер әлеміне саяхат” тақырыбында өткізілген сахналық қойылым
03
желтоқсан
2024
“Жемістер әлеміне саяхат” тақырыбында өткізілген сахналық қойылым
Оқушылар жемістердің дәруменге бай екенін, денсаулыққа пайдасы зор екенін түсіндіру, табиғатты аялауға, қорғауға, еңбек сүйгіштікке тәрбиелеу.
Дұрыс тамақтану-денсаулық кепілі
21
қараша
2024
Дұрыс тамақтану-денсаулық кепілі
Дұрыс тамақтану -денсаулық кепілі⚜️⚜️⚜️21.11.2024  №180 мектеп-гимназиясында“ Дұрыс тамақтану - денсаулық кепілі” тақырыбында іс-шара өтті.  ⚜️⚜️⚜️Мақсаты:Оқушылардың жақсы денсаулығының, жан - жақты дамуының кепілдігі - тиімді және үйлесімді тамақтану болып саналатынын, «Салауатты өмір салтының» анықтамасын мектеп мейірбикесі М.Қ.Қыдырова тазалық туралы,әрине сынып жетекшілерімен бірлесе отырып, Әлеуметтік педагог С.А.Айматаева асханада тамақтану кезінде ас ішу мәдениетін сақтап,
"Дұрыс тамақтану" тақырыбында сынып сағаты өтті
24
қыркүйек
2024
"Дұрыс тамақтану" тақырыбында сынып сағаты өтті
2024 жылдың 24-шы қыркүйек күні №180 мектеп-гимназияның 4 сынып оқушыларымен "Дұрыс тамақтану" тақырыбында сынып сағаты өткізілді. Мақсаты: оқушыларға "Дұрыс тамақтану" ұғымын түсіндіру, пайдалы және зиянды тағамдарды ажырата білуге үйрету, салауатты өмір салтын насихаттау.